AKTUÁLIS


Dűlőbisztró: Harsányi Pincészet, Tokaj

Teljesen természetes folyamat egy borászat életében, mikor a vendéglátás felé fordul. A bor születésének helyén a borturista olyan élményeket kap, amelyek aztán nagyon sokáig kísérik, megteremtve a kapcsot a borászat és vásárlója között. Ezt a vendéglátást persze sokféleképp lehet művelni, és egyre többen kapcsolják ezt össze valami módon a természettel. Nos, a sárospataki Harsányi Pincészet minden bizonnyal a legstílusosabb módon tette meg mindezt!
Írta: Bányai Gábor Botond


Képzeljük csak el: Adott egy önmagában is különleges természeti jelenség (Megyer-hegyi tengerszem), adottak a gyönyörű dűlők körbe-körbe’, és mi, borszeretők egy ilyen környezetben ehetünk-ihatunk. Hasonló minőséget kevés helyen lehet találni a világban, a Harsányi házaspár is egy kaliforniai túrán határozta el, hogy megépítenek valami hasonlót.




Az említett dűlők természetesen éppen azok, amikben a Harsányi Pincészet 18 hektáros birtokát tudhatja. A Királyhegy, a Megyer, a Kútpatka és a Ciróka mind karakteres, ásványos borokat adó dűlő, és ilyenek a Harsányi Pincészet borai is, mégpedig éppen a dűlők közötti különbségek megmutatásának szándékával.

A dűlőfaggatás természetesen nem egyszerű feladat, és sok minden kell hozzá, elsősorban az szemlélet, hogy mind a szőlőben, mind a pincében a lehető legkevésbé avatkozzunk be a természet adta eredménybe. Éppen e szemlélet mentén a Harsányi Pincészet az első pillanattól kezdve organikus szőlőművelést folytat, és ezzel a folyamattal lassan révbe is érnek: a hivatalos bio certifikáció megszerzése már karnyújtásnyira van csak.

De a legfontosabb momentum a pincészet életében most a Dűlőbisztró, amelyet magazinunk megjelenésével egy időben adnak át rendeltetésének. Már az épület is különleges, hiszen nem csak a vendéglátást foglalja magában, hanem a feldolgozást is, mintegy chateau jelleggel a szőlőtáblák között. Építészete karakteres hegyaljai: a mádi kő és a fa uralja a sátortetős, tökéletes arányokat kapott épületet, amelynek aljában a 21. századot képviselő borászati feldolgozó kapott helyet.




A második szint a panorámateraszé, és a benne működő Dűlőbisztróé. Az elegánsan kialakított beltérben 30-40, a terasszal együtt 80-100 borbarát tud itt egyszerre enni és kóstolni. Igen, enni is: A menü kínálata ugyan csak hideg előételeket tartalmaz (a melegkonyha a következő lépcső lesz), de azt rendkívül gazdagon. Sült kápia krémtől a kacsmájpástétomig, tonhaltól a bazsalikom pesztóig, a vargányától a csülökkrémig terjed a választék, amelyben a húsimádók ugyanúgy megtalálják a kedvüket, mint a vegánok. A fenti ételek mellé persze a Harsányi Pincészet díjnyertes borai és pálinkái jelentik a csúcspontot: A mind a négy dűlőt képviselő dűlőszelektált furmintok, a szamorodni éppúgy, mint a könnyed habzóborok, amelyekből vidáman meg lehet inni (nem csak) egy üveggel a Dűlőbisztró teraszán.
Közvetlenül az új épület mögött pedig megtalálható az a másfél hektár, amely a borászat őstörténetét képviseli. Kis motorjával, vagy később a Wartburggal Harsányi Gábor édesapja ide járt le Pestről szőlőt gondozni az „átkosban”, megteremtve egy álmot a következő generációknak.




« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Dűlőbisztró: Harsányi Pincészet, Tokaj

Teljesen természetes folyamat egy borászat életében, mikor a vendéglátás felé fordul. A bor születésének helyén a borturista olyan élményeket kap, amelyek aztán nagyon sokáig kísérik, megteremtve a kapcsot a borászat és vásárlója között. Ezt a vendéglátást persze sokféleképp lehet művelni, és egyre többen kapcsolják ezt össze valami módon a természettel. Nos, a sárospataki Harsányi Pincészet minden bizonnyal a legstílusosabb módon tette meg mindezt!
Írta: Bányai Gábor Botond


Képzeljük csak el: Adott egy önmagában is különleges természeti jelenség (Megyer-hegyi tengerszem), adottak a gyönyörű dűlők körbe-körbe’, és mi, borszeretők egy ilyen környezetben ehetünk-ihatunk. Hasonló minőséget kevés helyen lehet találni a világban, a Harsányi házaspár is egy kaliforniai túrán határozta el, hogy megépítenek valami hasonlót.




Az említett dűlők természetesen éppen azok, amikben a Harsányi Pincészet 18 hektáros birtokát tudhatja. A Királyhegy, a Megyer, a Kútpatka és a Ciróka mind karakteres, ásványos borokat adó dűlő, és ilyenek a Harsányi Pincészet borai is, mégpedig éppen a dűlők közötti különbségek megmutatásának szándékával.

A dűlőfaggatás természetesen nem egyszerű feladat, és sok minden kell hozzá, elsősorban az szemlélet, hogy mind a szőlőben, mind a pincében a lehető legkevésbé avatkozzunk be a természet adta eredménybe. Éppen e szemlélet mentén a Harsányi Pincészet az első pillanattól kezdve organikus szőlőművelést folytat, és ezzel a folyamattal lassan révbe is érnek: a hivatalos bio certifikáció megszerzése már karnyújtásnyira van csak.

De a legfontosabb momentum a pincészet életében most a Dűlőbisztró, amelyet magazinunk megjelenésével egy időben adnak át rendeltetésének. Már az épület is különleges, hiszen nem csak a vendéglátást foglalja magában, hanem a feldolgozást is, mintegy chateau jelleggel a szőlőtáblák között. Építészete karakteres hegyaljai: a mádi kő és a fa uralja a sátortetős, tökéletes arányokat kapott épületet, amelynek aljában a 21. századot képviselő borászati feldolgozó kapott helyet.




A második szint a panorámateraszé, és a benne működő Dűlőbisztróé. Az elegánsan kialakított beltérben 30-40, a terasszal együtt 80-100 borbarát tud itt egyszerre enni és kóstolni. Igen, enni is: A menü kínálata ugyan csak hideg előételeket tartalmaz (a melegkonyha a következő lépcső lesz), de azt rendkívül gazdagon. Sült kápia krémtől a kacsmájpástétomig, tonhaltól a bazsalikom pesztóig, a vargányától a csülökkrémig terjed a választék, amelyben a húsimádók ugyanúgy megtalálják a kedvüket, mint a vegánok. A fenti ételek mellé persze a Harsányi Pincészet díjnyertes borai és pálinkái jelentik a csúcspontot: A mind a négy dűlőt képviselő dűlőszelektált furmintok, a szamorodni éppúgy, mint a könnyed habzóborok, amelyekből vidáman meg lehet inni (nem csak) egy üveggel a Dűlőbisztró teraszán.
Közvetlenül az új épület mögött pedig megtalálható az a másfél hektár, amely a borászat őstörténetét képviseli. Kis motorjával, vagy később a Wartburggal Harsányi Gábor édesapja ide járt le Pestről szőlőt gondozni az „átkosban”, megteremtve egy álmot a következő generációknak.




« Vissza az előző oldalra